17-05-16

Eurosong was weer een politiek gemotiveerd event!

Op onze blog hadden we het al over Eurosong, want dit jaar gingen ze zo ver dat zelfs de Palestijnse vlag ( alsook andere vlaggen zoals de vlag van Artsakh e.a. ) verboden werd tijdens het event, terwijl de Palestijnse staat erkend werd door 187 staten waaronder het Vaticaan. Door deze schandalige beslissing riepen we dan ook op om Eurosong te boycotten. Naar alle verwachting, werd het dit jaar weer een politiek gemotiveerd event, want niet alleen het verbieden van de Palestijnse vlag,  ( terwijl Israhel en Turkije wel mogen deelnemen terwijl deze 2 landen NIET Europees zijn ), is een politiek gemotiveerde beslissing maar ook de "overwinnaar" was een politiek gemotiveerde keuze. 

Terwijl Rusland de grote favoriet was dit jaar, werd Oekraïne uiteindelijk op zeer misterieuze wijze de winnaar met een omstreden lied over de Krim Tartaren. Eerst en vooral zijn politiek gemotiveerde liederen verboden tijdens het event, maar dit jaar werd er dus een "uitzondering" gemaakt voor het lied in kwestie. Want net nu Rusland als enige de Syrische regering heeft bijgestaan in de strijd tegen het internationaal terrorisme, waardoor o.a. de historische stad Palmyra terug herroverd werd, word Rusland weer eens afgeschilderd als de grote vijand en de boeman bij uitstek.

Oekraïne won het songfestival met Jamala's lied "1944", over hoe Stalin de Krim-Tataren naar Centraal-Azië liet deporteren. Dat nieuws wordt maar volledig als men erbij zegt (in het journaal op de staatszender verzwegen) waarom zij verbannen werden. Zij hadden gecollaboreerd met de Duitse bezettingstroepen. De deportatie was dus de Sovjet-versie van wat we in België kennen als de Repressie. Zou een Vlaams lied over de Repressie (gesuggereerde titel: "1944") kunnen winnen, of geselecteerd worden, of zelfs maar kandidaat zijn?

Overigens wordt nu ook beweerd dat de islamitische Krim-Tataren de "oorspronkelijke" bewoners van de Krim waren. Nee, in het zog van Dzjengis Khan hebben zij het gebied militair veroverd op de Russen. Zoals eerder de Goten de Krim ingepalmd hadden ten nadele van de Skythen. Het is eeuwen geleden, en heeft geen belang meer, maar als men er dan toch de geschiedenis bijhaalt, dan liefst naar waarheid.

eurosong.jpg

De commentaren zijn gesloten.